פתוח קול כל אחד יכול. לשיר נכון ,לשלוט בקול, לנווט אותו במסלול הטבעי שלו אפשרי לכל אחד בתהליך של התבוננות ותרגול.
איכויות הקול הן תוצאה של הקניית הרגלים נכונים ליציבה (בעמידה,בישיבה ובתנועה), לנשימה, לשחרור הגוף ממאמץ ומלחץ, והחשוב מכל להקשבה.
הקול, כלי השירה, חבוי בגוף, נסתר מן העין מושפע ממצבי רוח, כדי לפתח אותו ולטפל בו צריך לגלות אותו בגוף.
שיעורי פיתוח קול מתחילים ב"רגע שלפני": הרגע שבו אני עם עצמי, מתחבר לגופי, מקשיב לתנועה שמתרחשת בו באופן טבעי. מפתח מודעות לשרירים המסיעים לתמוך בקול , שלא "יתקע" בגרון ובאזור חלל הפה אלא יתנשא גבוה יותר אל חללי התהודה שנמצאים באזור האף והאוזניים, ויזרום חופשי החוצה.
כיצד להתחיל ? שלושה תרגילים ראשונים:
1.לנשום נכון – נשימה עמוקה אשר בה שרירי הבטן התחתונה והסרעפת בתנועה, האוויר נכנס דרך הנחירים ומרחיב את הגוף. 2. להפעיל שרירים טבעתיים – השרירים שסביב לעיניים, סביב לפה, שריר צינור השתן שמאפשר לנו להתאפק ופי הטבעת. 3. לשיר צליל ארוך בפה סגור על ההברה מום ולהקשיב לנשימה ולשרירים הטבעתיים.
פתוח קול במקהלת לי-רון מתחיל בשכיבה על מזרון בעיניים עצומות, בהקשבה לתנוחת הגוף, בהתבוננות באברים פנימיים הסמויים מן העין כמו הראות, השכמות, רצפת האגן, ואברים חיצוניים כמו הכתפיים, הסנטר, הנחיריים, העיניים, הגבות והשפתיים.
בתהליך הוראת פיתוח קול בחדר החזרות אני מכוונת את הילדים לגלות את קולם, לפתח מודעות לנתיבותיו בתוך הגוף, לכוחות המניעים אותו, לתכונותיו ולדרך שבה אפשר לשמור על בריאותו.
פיתוח קול בנטייה אומנותית בשיטה שפתחתי שם דגש על ההיבט הרוחני שבשירה. אימון הקול תמיד נמצא בהקשר לעבודה פנימית, התבוננות עצמית וחקירה. המטרה לשחרר את הצליל, להרחיק אותו מ"בית הקול" שבו ממוקמים מיתרי הקול, להפיק צליל מדויק, צלול ומלא בהבעה רגשית. לא לשיר סתם! לשיר עם התכוונות, להיות שותף ערני, חווה ומרגיש. פיתוח קול בכל
מניסיון רב שנים אני ממליצה על פיתוח קול דווקא במסגרת מקהלת הילדים. לשיר במקהלה